Alle lichaamscellen en weefsels, met name spierweefsel bestaan grotendeels uit eiwitten. Het ene eiwit is echter het andere niet. Het is daarom belangrijk om op goede eiwitten te letten. Ze zijn er in 2 varianten, dierlijke en plantaardige, beiden zijn opgebouwd uit essentiële en niet essentiële aminozuren. 

Niet essentiële wil niet zeggen dat ze niet belangrijk zijn, maar hoeven niet uit voedsel gehaald te worden omdat het lichaam ze zelf aanmaakt. De eiwitten die ons de beste kwaliteit bieden, komen van (biologische, vrije uitloop) eieren, quinoa, biologisch vlees met name gevogelte, vis, spirulina, feta kaas van schaap of geit, volle yoghurt of kwart. Inderdaad vol, u leest het goed, alles erin dan heeft het pas zin. Veel eruit geeft een knagend buik geluid. Dus geen light producten half vol of wat dan ook. Kies wel altijd goede kwaliteit eiwitten (helaas valt dit niet meer mee).  Vergeet niet dat de meeste natuurlijke voedingsmiddelen eiwitten bevatten (zelfs groente en granen) en je dus eerder teveel dan te weinig binnen krijgt. 

Een van de basisprincipe regel van Nederland Slank is, om te beginnen met een of twee happen van je maaltijd met een eiwitportie, om zo je insulinespiegel langdurig te regulieren. Wanneer er in de maag (als deze goed functioneert) eiwit komt, produceert de pancreas het hormoon glucagon voor de eiwitvertering. Dit hormoon is de antagonist van insuline en remt dus de insulineproductie. Met als resultaat bij een lagere insulinespiegel wordt de vetverbranding gestimuleerd en blijven de hongeraanvallen veelal uit. Tenzij je een oestrogeendominantie hebt dat kan de boel nog wel eens in de war sturen. 

 

Eiwit en vetten zorgen ervoor dat je lang verzadigd blijft. Echter het verteren van eiwit duurt het langst, daarom niet teveel eiwit, andere voedselstoffen worden hierdoor in de wacht gezet en opgeslagen als vet. Hoeveel eiwit heb ik nodig? Klik hier.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb