Fruit

 

Fruit, waarom is er toch altijd zoveel gedoe over? Misschien omdat we de natuur een beetje uit het oog zijn verloren. En dat terwijl de natuur het eigenlijk perfect voor ons geregeld heeft. Neem fruitsuikers bijvoorbeeld. Ja, fruit valt ook onder de simpele koolhydraten, maar door de vezels in een stuk fruit worden die suikers in je lijf lekker rustig opgenomen. Eigenlijk is fruit een van de weinige écht gezonde simpele koolhydraten.

Dus ja, een sinaasappel gewoon lekker zo opeten is beter dan uitpersen en al dat vruchtvlees weggooien. En een appel? Die is echt gezonder dan een appeltaart (sorry, appeltaart-fans). Wil je je koolhydraten een beetje slim aanpakken? Haal ze dan vooral uit pure groenten, fruit en volkoren granen. Je lichaam zal je meteen belonen. Maar hey, let wel: teveel is nooit goed. Less is more, ook hier.

Als je er meer over wilt weten, Richard de Leth van Oersterk heeft hier heel veel nuttige info over. Bijvoorbeeld hoeveel fruit je nou eigenlijk per dag kunt eten. Hij zegt dat het, volgens onderzoek, supergoed is om aardbeien, bessen en appels toe te voegen aan je maaltijden. Vooral als je maaltijd veel koolhydraten bevat, zoals brood, crackers of pannenkoeken. Combineer die koolhydraten met deze fruitsmaken en je hebt minder insuline nodig om al die suikers op te nemen. Mooi toch? De natuur heeft het allemaal netjes geregeld voor ons.

Benieuwd hoeveel fruit per dag precies goed is? Klik gewoon even hier!

Fruit toevoegen aan je maaltijd is trouwens helemaal geen slecht idee. De vitamine C in fruit helpt namelijk het ijzer uit bijvoorbeeld vlees beter op te nemen. Slim, toch?

Je hoort trouwens ook weleens dat je beter geen fruit tijdens of direct na de maaltijd kunt eten. Ons lichaam is eigenlijk gemaakt om rauwe groente en fruit te verteren, en dat gaat meestal heel vlot: fruit heeft maar zo’n 20 minuten nodig om verteerd te worden. Vlees daarentegen? Dat kan zomaar 4 uur duren. Maar eerlijk is eerlijk, dat verhaal van fruit niet eten rondom je maaltijd is nooit echt bewezen. Heb je gevoelige maagklachten? Dan kan het wel slim zijn om je fruit een tijdje voor of na je maaltijd te eten. Maar ja, dat is echt een kwestie van aanvoelen wat voor jou werkt.

 


 

Oké, even eerlijk: fruit zit nog steeds vol met kleine restjes pesticiden die niet echt chill zijn voor je gezondheid. Elk jaar doet het team van de EWG weer hun ding en brengen ze een update uit over hoeveel bestrijdingsmiddelen er op groenten en fruit zitten. Ze hebben zelfs een lijstje, de zogenaamde "Dirty Dozen". Voor dit jaar check je de lijst hier of download gewoon een app. Lekker makkelijk toch?

Maar hey, er zijn ook genoeg groenten en fruit die je met een gerust hart niet-biologisch kunt kopen. Chill, toch?

Avocado’s, suikermais, ananas, uien, papaja’s, (diepvries) doperwten, aubergines, asperges, bloemkool, cantaloupe-meloen, broccoli, champignons,
witte kool, honingmeloen, kiwi’s.


#fruit, #fruitsuikers, #dirtydozen