Fruit

Fruit, waarom is daar toch altijd gedoe over? Ook omdat we te ver van de natuur zijn gaan afstaan en dat terwijl de natuur het zo keurig voor ons heeft opgelost. Fruitsuiker, oftewel fruit, is ook een voorbeeld van simpele koolhydraat, maar dankzij de hoeveelheid vezels in een stuk fruit worden deze suikers in je lichaam voldoende afgeremd. Fruit is vrijwel de enige gezonde koolhydraat in de simpele koolhydraat categorie.

Dwz, een sinaasappel zo eten is beter dan geperst waar het vruchtvlees eruit is. Een appel zo eten is gezonder dan een appeltaart. Haal complexen koolhydraten dus voornamelijk uit pure groente, fruit en hele granen en je zult zien dat je lichaam onmiddellijk in de houding springt. Maar ook hier, te veel, dan wordt gezond al snel ongezond, less is more.

Richard de Leth van Oersterk kan je het een en ander hierover haarfijn uitleggen, hoeveel fruit kun je het beste per dag eten. Hij zegt o.a dat uit onderzoek blijkt dat het goed is om aardbeien, bessen en appels aan je maaltijd toe te voegen. Vooral als je maaltijd veel koolhydraten – brood, crackers, pannenkoeken – bevat. Door koolhydraatrijke voedingsmiddelen te combineren met bovenstaande fruitsoorten heb je minder insuline nodig om de suikers in je cellen op te nemen. Zo ziet u maar, de natuur weet het evenwicht.

Wil jij weten hoe veel fruit je per dag mag klik hier  

 

Fruit in een maaltijd is op zich niet zo’n heel slecht idee, omdat vitamine C in fruit helpt het ijzer in bijv. vlees beter op te nemen.

Je hoort ook wel eens zeggen, dat je doet er beter aan doet je fruit niet tijdens of direct na de maaltijd te nuttigen. Ons lichaam is van oorsprong ontworpen om rauwe groente en fruit te eten en verteert deze heel efficiënt. Fruit doet doorgaans slechts 20 minuten over om verteerd te worden, terwijl vlees het andere uiterste is en er soms wel 4 uur voor nodig heeft. Dit is echter nooit bewezen. Het kan wel zijn dat mensen die last hebben van maagklachten, hier wel last van kunnen ondervinden. Dan is het beter om je fruit ruim voor of na het eten te nuttigen. 


Helaas maar waar, fruit bevat nog steeds sporen van soorten pesticiden, die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Elk jaar brengt het wetenschappelijk onderzoeksteam van de EWG een update uit met de vastgestelde hoeveelheid aan bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. De zogeheten "Dirthy dozen". Voor dit jaar zijn het, kijk hier je kan ook een app downloaden .

Zijn er ook vele soorten groenten en fruit die je prima als niet-biologisch kunt kopen? Gelukkig wel.

Avocado’s, Suikermais, Ananas, Uien, Papaja’s, (diepvries) doperwten, Aubergines, Asperges, Bloemkool, Cantaloupe-meloen, Broccoli, Champignons,
Witte kool, Honingmeloen, Kiwi’s.