Trans vet

Het verbod in New York – en in Denemarken, waar transvet sinds 2003 is verboden – maakte een uitzondering voor natuurlijk transvet uit melk en vlees. Het effect daarvan op het cholesterol was namelijk nooit apart onderzocht. Maar Canadese en Franse onderzoekers maakte bekend dat ook natuurlijke transvetten uit melk en vlees het cholesterol verhogen.

 

Transvet wordt gezien als onnatuurlijk. Het wordt gemaakt in fabrieken die natuurlijke oliën, rijk aan gezonde onverzadigde vetten, omzetten in hard vet dat slecht is voor hart en bloedvaten. Datzelfde hardingsproces speelt zich echter af in de magen van koeien en schapen. De bacteriën in de pens helpen de koe het gras te verteren, maar ze zetten ook oliën uit gras of veevoer om in transvet. Bron prof. dr. Martijn B Katan Hoogleraar voedingsleer.

 

Transvetten zijn de ongezonde vetten. Transvetten ontstaan bij het industrieel harden van plantaardige oliën. Niet de alom gevreesde verzadigde vetten, maar de transvetten zijn gevaarlijk voor onze gezondheid. Misschien is het je al opgevallen, maar transvetten worden zelden vermeld op ingrediëntenlijsten

 

Je vindt ze vooral in bewerkte voedingsmiddelen, zoals kant-en-klare sauzen, Becel, margarine, dressings, margarines, zoutjes, koek, snoep, bepaalde toetjes en gebak. Transvetten zijn schadelijk. Bij de omzetting raken ze geoxideerd en beschadigen ze de lichaamscellen. Kies daarom liever voor roomboter, waarom klik hier.

 

Vlees bestaat tegenwoordig ook voornamelijk uit (trans) verzadigd vetten. Ons lichaam is van oorsprong perfect in staat om vlees (en het vet in vlees) te verteren en te gebruiken, maar dit was toen we gewend waren aan goede kwaliteit (wild) vlees, het vlees, waarop door onze voorouders, op gejaagd werd (natuurlijk bewegen). Dit bevatte nauwelijks (trans)verzadigd vet. 

 

Het probleem zit hem in de uit de hand gelopen veeteelt van tegenwoordig. Echt wild vlees zoals het vroeger was heeft een vetpercentage van slechts 5%, omdat de dieren actief rond rende en zichzelf voedden met gras. Datzelfde vetpercentage van 5% was ook nog eens hoog in onverzadigde, goede vetten. Commerciële vee-stapels, van tegenwoordig daarentegen, krijgen een enorme hoeveelheid granen in plaats van gras gevoerd, waardoor het vetgehalte van deze dieren niet alleen vijf keer zo hoog is, maar ook veel meer verzadigde vetten en transvet bevat. Ze worden ook nog eens geïnjecteerd, die wij 2de hands binnen krijgen en dus onze gezondheid schaad.

 

Zie ook transvetten vermijden met o.a. youtube video's van Oscar Helm.