
Koolhydraten zijn dé energieboosters voor je lichaam en hersenen. Ja, die heb je echt nodig! Ze zijn als brandstof voor je lijf en zorgen ervoor dat je lekker scherp kunt denken, energiek bent en gewoon beter in je vel zit. Best belangrijk, toch?
Maar goed, laten we even kletsen over dat zogenaamde koolhydraatarme dieet. Is dat nou echt zo 'arm'? En waar hebben we het dan eigenlijk over? Koolhydraatarm betekent vooral dat je minder van die zware koolhydraten eet en fabrieksvoedsel (denk aan transvetten) zoveel mogelijk links laat liggen. In plaats daarvan gooi je je bord vol met verse groenten en fruit vol voedzame, complexe koolhydraten. Eigenlijk zou 'koolhydraatrijk dieet' een betere naam zijn. Wat je dan minder eet? Dingen zoals brood, aardappelen, rijst, en vooral die lege, bewerkte koolhydraten (pizza, chips, snoep, koek... je kent het wel). Die zorgen er niet alleen voor dat de kilo’s eraan vliegen, maar doen ook je hersenen krimpen. Yep, dat noemen we de simpele of snelle koolhydraten. Mijn advies? Vermijd die voor minstens 80%.
En je weet hoe het vaak gaat: de 'deskundigen' maken het je alleen maar ingewikkelder in plaats van makkelijker (lees maar in mijn blog). Ze beweren dat een koolhydraatarm dieet niet goed is, maar hoor je ze ooit over de goede, complexe koolhydraten uit bladgroente, fruit, kruiden en specerijen? Nope. Over het algemeen heb je dagelijks zo’n 5 tot 7 gram koolhydraten per kilo lichaamsgewicht nodig, maar dat hangt ook af van hoe actief je bent. Zit je de hele dag achter een bureau, dan heb je er minder nodig dan iemand die bijvoorbeeld in de bouw werkt. De meeste mensen komen niet eens in de buurt van de 300 tot 500 gram rijke koolhydraten per dag. Maar snelle koolhydraten? Brood, brood en nog eens aardappelen – ja, daar komen we wel aan. En dan begint de ellende: weer een kilootje erbij.
Complexe koolhydraten zijn je beste vriend. Waarom? Ze zitten vol vezels, worden lekker langzaam verteerd, houden je bloedsuiker stabiel en zorgen ervoor dat de kilo's niet zomaar aankomen. Plus, ze helpen je om snackaanvallen en dipjes te voorkomen. Win-win!
Ons voedingscentrum heeft ons jarenlang te veel koolhydraten voorgeschoteld en te weinig eiwitten en vetten. Wat eet jij eigenlijk op een dag? Brood voor ontbijt? Brood bij de lunch? En 's avonds een beetje groenten, vlees en aardappelen? Misschien een snack of fruit tussendoor? Zie je al hoeveel dikmakende koolhydraten we naar binnen werken? Dat is gewoon way too much. De ideale verhouding? 40% groenten, 30% eiwit, 25% vet, en 5% vocht. Easy, toch?
Oh, en simpele koolhydraten, dat zijn echt de 'lege' producten. Denk aan wit brood, witte pasta, croissants, koekjes, taart... de lijst is eindeloos. Zelfs witte rijst hoort erbij, omdat daar het buitenste laagje vol mineralen (het bruine velletje, zilvervliesje) vanaf is gehaald. Simpele koolhydraten worden ook nog eens snel als vet opgeslagen omdat je lichaam ze niet snel genoeg kan verwerken. Lekker handig, hè?
Wat dan met fruitsuiker? Ja, fruit bevat ook simpele koolhydraten, maar het verschil is dat de vezels ervoor zorgen dat die suikers langzaam worden opgenomen. Dus een sinaasappel (met vruchtvlees!) of een appel met schil is prima. Maar let op: krijg je snel honger of dorst na het eten van een appel? Dan kan dat een teken zijn van een verstoorde bloedsuikerspiegel.
De natuur weet het wel. Haal je koolhydraten vooral uit groenten, fruit en volkoren granen, en je lichaam gaat meteen weer in balans. Maar let op: teveel van het goede is ook niet goed. Als je brood eet, zorg dan dat je meer beleg hebt dan brood, bij voorkeur met groenten erbij. En probeer je bord altijd te vullen met de vier voedselgroepen. Daar wordt je lichaam blij van!
Maak jouw eigen website met JouwWeb