Koolhydraten voorzien je hersenen en je lichaam van energie, je hebt ze hard nodig. Koolhydraten zijn de brandstof van het lichaam. Ze helpen je beter functioneren, scherpe denken, maken je energieker en geven je een positieve kijk op het leven. Zeker niet onbelangrijk dus. 

Terugkomend op een koolhydraat arm dieet. Is deze wel zo arm en klopt deze naam wel? Over welke koolhydraten spreken we dan? Koolhydraat arm betekend dat je minder zware koolhydraten eet en nauwelijks tot bijna geen fabrieksvoeding eet (transvetten). Je gaat meer verse groente en fruit eten wat koolhydraat rijk (complexen koolhydraten) en voedzamer is. De naam koolhydraat rijk dieet, zou een betere benaming zijn. Door koolhydraat rijk te gaan eten ga je minderen in o.a. brood, aardappelen, rijst, maar ook in de bewerkte lege koolhydraten (fabrieksvoedsel), zoals pizza, snoep, koek, chips enz, die je dik maken ook nog ook nog eens je hersens laten krimpen. Dit noemen we de, simpele koolhydraten of snelle koolhydraten, hiervan zou ik zeggen, blijf hier voor 80% vanaf. 

Reguliere deskundigen helpen je hierin juist niet, ze verwarren je alleen maar (lees mijn blog). Zij roepen ook, dat een koolhydraat arm dieet niet goed is. Maar ik hoor ze minimaal over de complexen koolhydraten, uit bladgroente, fruit, kruiden en specerijen, de goede soort dus. Over het algemeen geldt dat je dagelijks 5 tot 7 gram koolhydraten per kilo lichaamsgewicht dient te eten. Maar dat is per persoon ook weer anders, ligt eraan hoeveel men beweegt per dag. Bij zittend werk heb je gewoon minder koolhydraten nodig, dan wanneer men bijv. in de bouw werkt. Er is minimaal 300 tot een max van 500 gram per dag aan rijke koolhydraten nodig. Ik wed dat hier bijna niemand aan komt. Wel komt men aan de snelle koolhydraten, brood, brood en nog eens een schepje aardappelen en hopa weer een kilo eraan.

Complexe koolhydraten  bevatten veel vezels die langzamer door het lichaam verteerd worden en zo je bloedsuiker keurig in balans houden en ze voorkomen ook de dipjes. Ze worden bovendien veel minder snel door het lichaam in vet opgeslagen. In strijd tegen de kilo’s zijn complexe koolhydraten je beste vriend.

Door ons voedingscentrum eten/aten we teveel koolhydraten en te weinig eiwit en vetten. Waar bestaat jouw koolhydraten uit? Wat eet je in de ochtend? Vast brood, in de middag ook vast brood in de avond vast een beetje groenten, vlees en aardappelen. Tussendoor fruit of een snack? Hier lees je al hoeveel dik makende koolhydraten we eten, to much dus. Verhouding behoort te zijn, groente 40%, eiwit 30%, vet 25%, vocht 5%.

Simpele koolhydraten, zijn ‘lege’ producten die overgebleven zijn na bewerking, suiker is een goed voorbeeld van een over bewerkt koolhydraat. Andere voorbeelden zijn, (wit) brood, witte pasta, croissants, koekjes, taart, cake, enz de lijst is oneindig. Zelfs witte rijst is een eindproduct waarvan de kostbare minerale verwijderd zijn. Die zaten in het bruine velletje dat om de rijstkorrel heen zat, het zilvervliesje. Simpele koolhydraten worden bovendien eerder als vet opgeslagen, omdat het lichaam onvoldoende tijd heeft om ze te verteren. 

Fruitsuiker, oftewel fruit, is ook een voorbeeld van simpele koolhydraat, maar dankzij de hoeveelheid vezels in een stuk fruit worden deze suikers in je lichaam voldoende afgeremd. Fruit is vrijwel de enige gezonde koolhydraat in de simpele suiker categorie. Dwz een sinaasappel zo eten is beter dan geperst waar het vruchtvlees uit is. Een appel eten met schil is gezonder dan zonder schil. Let op, wanneer je snel honger of dorst krijgt naar het eten van een appel, dan kun je er vanuit gaan dat je een verstoord suikerspiegel hebt.

De natuur weet het evenwicht. Haal koolhydraten dus voornamelijk uit, groente, fruit en hele granen en je zult zien dat je lichaam onmiddellijk in de houding springt. Maar ook hier, te veel dan wordt gezond al snel ongezond. Zorg er ook voor wanneer je brood eet, dat je beleg meer is dan je brood zelf, doe er bijv. groente tussen. Zorg dat je maaltijd zoveel mogelijk uit de 4 voedselgroepen bestaat.

Maak jouw eigen website met JouwWeb