Wetenschappers zijn het unaniem over eens, kunstmatige transvetten, deze zou je ten alle tijden, als de pest, moeten vermijden. Ze zijn namelijk zeer schadelijk voor je gezondheid; ze zorgen voor inflammatie (bronbronbron). Dit verhoogt het risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2 (feitelijk alle aandoeningen die vallen onder het metabool syndroom) .

Ook in een aantal Europese landen zoals Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Hongarije zijn transvetten al verboden of gelden er strenge voorschriften. In Nederland zijn, op dit moment, kunstmatige transvetten nog toegestaan. Maar Canadese en Franse onderzoekers maakte bekend dat ook natuurlijke transvetten uit melk en vlees het cholesterol verhogen.

Het vervellende van transvetten is dat ze niet op de labels van de voedselverpakkingen vermeld hoeven te worden. Gelukkig kan je ze wel herkennen aan kreten in de trant van ‘gedeeltelijk gehard plantaardig vet’, ‘gehydrogeneerd vet’ en ‘gedeelte geharde olie’. Lees er meer over klik hier

Voedingsmiddelen waarbij je alert moet zijn op mogelijke transvetten zijn:

 

  • Gefrituurd voedsel
  • Pindakaas (bepaalde merken)
  • Kant-en-klaar maaltijden
  • Chips
  • Snack
  • Diepvries pizza
  • Koffie creamer
  • Margarine
  • Bak- en braadmiddelen

 Bron Oscar Helm.

Kokos olie gebleekt??? Wtf, welke kokosolie kan ik dan nemen?