Amber Albarda

Ons ontbijt, tja we slaan het over omdat we ons geen tijd gunnen, of we eten het zelfde iedere ochtend, brood liefst met hagenslag. Daar zit nu een dingetje ons oerlichaam wordt dan niet getriggert. Afwisseling is het sleutel woord voor iedere maaltijd, dus ook voor het ontbijt incl met de voedsel groepen.

 

Wie heeft ooit bedacht dat ontbijt ons eerste maaltijd behoort te zijn? De oermens at wat de natuur hem schonk, in de ochtend, of middag of alleen in de avond pas. Maar soms at hij niks omdat er niets te halen viel. Ons lichaam is gemaakt om te kunnen overleven, een keer een maaltijd over slaan, blijkt juist gunstig te zijn.

 

Omdat ons lichaam in deze moderne tijd minimaal is mee geëvalueerd heeft het nog steeds de oerkracht van moeder natuur, maar heeft de voeding van haar wel nodig. Dat geldt ook voor ons ontbijt, sla het gerust een keer over en wissel het af ipv iedere ochtend yoghurt, boord met hagenslag enz. Hoe je deze kan afwisselen en waarom klik hier

 

Wij zijn het enige zoogdier dat melk blijft drinken, ook als we volgroeid zijn, met als gevolg dat het ons dan alleen maar dik maakt. Wat gebeurd er met je botten en tanden als je geen melk meer drinkt, wellicht ongeloofwaardig, maar die worden er alleen maar beter en sterker van.

 

Zuivelproducten zijn voortdurend onderwerp van vaak tegenstrijdige voedingsadviezen. Het is opvallend dat botontkalking het meest voorkomt in landen waar consumptie van zuivel juist hoog is. Koemelk bevat fosfor, een mineraal dat zich aan calcium hecht, waardoor jij het niet of slecht opneemt, de eiwitten in de melk zorgen er ook nog eens voor dat de calcium versneld wordt uitgescheiden. Bladgroente daarentegen, bevatten genoeg calcium, hoe groener hoe beter.

 

Hoe denk je dat een grazende koe aan zijn calcium komt? Bladgroente, zoals peterselie, broccoli en boerenkool zijn allemaal calciumbronnen, gezonder dan koemelk en het calcium wordt veel beter door je lichaam opgenomen. Zo leest u weer, de natuur heeft het keurig geregeld. 

 

Het blijft een feit dat koemelk, voor de kalf is en niet meer voor de volwassen mens, wellicht de reden waarom het voor ons een van de meest allergie-opwekkende ‘voedingsmiddelen’ is. Remko Kuipers legt dit in de video nog eens goed uit.

 

Wat kun je doen voor sterkere botten?

Eet voldoende eiwitten
Een tekort aan eiwit kan de botten verzwakken (2021). Een overmatige inname van eiwitten kan de botten ook verzwakken vanwege een grotere kans op verzuring (22). Dierlijke bronnen van eiwitten zijn vlees, vis en eieren. Plantaardige bronnen van eiwitten zijn peulvruchten (linzen en tempeh), noten (cashew) en zaden (hennep, chia en quinoa). Meer lezen om je botten te versterken met o.a vitamine K2 klik hier

Maak jouw eigen website met JouwWeb