Hormonen kunnen je leven, met name bij een vrouw, je leven letterlijk op de kop zetten. Regulier heeft als oplossing, de (prik) pil, spiraal etc, maar naar de oorzaak van de klacht wordt niet gekeken. Is er een weg om je hormone op natuurlijke wijze weer op de rails te krijgen? Ralph Moorman legt het je uit op zijn blog, mannelijke hormonen en vrouwelijke hormonen

 

Wist je dat overgewicht je dan een teveel aan Aromatase enzym hebt. Aromatase is een enzym in ons lichaam dat onder bepaalde omstandigheden testosteron en progesteron versneld omzet in het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Wat weer kan leiden tot oestrogeen dominantie. 

 

Wat is oestrogeen dominantie: Bij oestrogeen dominantie is er vaak een te hoog aan 4oh en 16oh en een tekort aan 20h. De 4oh geeft pijnlijke borsten, de 16oh de overige klachten. De 2oh is gunstig maar vaak te laag, zwak werkende oestrogeen. Doordat er te weinig progesteron is t.o.v. oestrogeen, is er
geen goede balans tussen deze twee en is oestrogeen dominant geworden. Oorzaken kunnen zijn o.a. slechte leverwerking, overgang. Door oestrogeendominantie kan schildklierhormoon niet goed in de cellen komen waardoor er symptomen van een trage schildklier ontstaan.

 

Hoe kan je dit aanpakken?

Als eerste kijk naar je leefstijl, indien nodig pak deze aan. Scherp je voeding o.a. aan met, groene groente, koolsoorten, zeekraal en algen. Een supplementen met dim, een stofje wat je in de koolsoort aantreft, aangevuld met indoline, deze stimuleert de lever om het overtollig oestrogeen uit het lichaam te drijven. Let wel op dat het supplement uit koolsoort extracten bestaat, gebruik het dim supplement als aanvulling, het is de bedoeling dat op den duur je natuurlijke leefstijl het gaat overnemen. Probeer iedere maaltijd te laten bestaan uit koolhydraten, vetten en eiwitten. 

  

Je kunt ook een afspraak maken met een vrouwen poli, Hormoonpoli integrale geneeskunde, vrouwenkliniek Ellesie en vrouwen kliniek (intergralezorg) lelystad .

Uit eigen ervaring weet ik als geen ander wat het is en wat dit met je doet, PMS.

Na de bevalling van onze dochter in 1988, waarbij ik veel bloed verloor,

bleef ik veel moe, voelde mij down etc. Na ander half jaar kwam ik erachter dat ik wel eens PMS kon hebben. Regulier kwam je toen niet ver, aan de hormoon tabletten no way.

 

Ik ben toen naar een klassieke homeopaat gegaan, deze kreeg mij weer holistisch en mijn hormonen kwamen weer in balans, voelde mij fitter dan ooit. Kreeg het middel lachesis voorgeschreven. Let op, dit wil niet zeggen dat elke type vrouw met PMS dit middel kan innemen. Iedere mens is uniek en is een ander type, er komt dus meer bij kijken om het juiste middel bij PMS bij het juiste type te geven. Schakel daarom een klassieke homeopaat in, zeker bij ernstige klachten.

 

Ook de pil was geen uitkomst voor mij, deze had ik in mijn prille jeugd geslikt, wellicht had deze bij gedragen aan de hormoon verstoring.

 

Voeding was ik toen nog niet mee bezig, maar goede en natuurlijke voeding draagt zeker bij een stabiele en gezond hormoonhuishouding. Zie ook PMS klachten A. Vogel

 

PMS/premenstruele klachten, 

Bron Homeopatisch Artsencentrum Utrecht
PMS is de afkorting van PreMenstrueel Syndroom. Premenstruele klachten zijn lichamelijke of psychische klachten die telkens optreden vóór de menstruatie. In ernstige gevallen spreekt men van Pre Menstrueel Spannings- syndroom (PMS). 70-80% van de vrouwen in de vruchtbare levensfase, dat zijn de jaren waarin ze regelmatig ongesteld zijn, heeft wel eens premenstruele klachten.

 

De verschijnselen variëren van een dagje labiel of lichte hoofdpijn, tot behoorlijk depressief of zware hoofdpijnaanvallen, vanaf twee weken voor de menstruatie. Andere veel voorkomende verschijnselen zijn: huilbuien, eetbuien, spierpijnen, rugpijn, opgezwollen gevoel, opgeblazen buik, gespannen borsten, gewichtstoename, acne, meer of minder zin in seks, verkoudheid. Na het begin van de menstruatiebloeding of na de eerste dag verdwijnen de klachten als sneeuw voor de zon. Premenstruele klachten komen het meest voor bij vrouwen tussen 25 en 35 jaar. Bij ongeveer 4 % van deze vrouwen wordt de diagnose PMS gesteld.  

 

Voor reguliere behandeling van PMS bestond er lange tijd niets anders dan hormonen, maar het effect daarvan is niet overtuigend aangetoond. Veel vrouwen hadden last van de bijwerkingen. Tegenwoordig worden medicijnen ingezet die ook wel bij depressies worden voorgeschreven, de zogenaamde SSRI’s (Selective Serotonine Re-uptake Inhibitors). Deze kunnen enkele weken per cyclus worden ingenomen. Toch zijn er veel vrouwen die deze medicijnen liever niet willen nemen, of bij wie de klachten niet zo ernstig zijn dat de bijwerkingen opwegen tegen de positieve effecten. Voor deze vrouwen is homeopathie een veilig alternatief met nauwelijks bijwerkingen. Daarbij komt dat homeopathische behandeling zich richt op de hele mens, terwijl reguliere behandelingen er vaak op gericht zijn om afzonderlijke premenstruele symptomen te bestrijden.

 

De meest voorkomende aandoening van het hormoonstelsel bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd is Polycysteus Ovarium Syndroom, beter bekend als PCOS. Naar schatting 10 tot 15 procent van alle Nederlandse vrouwen lijdt aan PCOS.

 

Bron gezondheidsplein.

 

Wat zijn de symptomen van PCOS?

Het PolyCysteus Ovarium Syndroom (PCOS) werd voor het eerst beschreven in 1935 door de artsen Stein en Leventhal en gedurende vele jaren stond het dan ook bekend als het syndroom van Stein en Leventhal. PCOS is de afkorting voor polycysteus ovarium syndroom. Letterlijk betekent dit dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstok (ovarium) aanwezig zijn. PCOS komt voor bij vijf tot tien procent van alle vrouwen. 

Bij dit syndroom zijn de waarden van verschillende hormonen in je lichaam verhoogd of juist verlaagd. Hierdoor is het proces van rijping van de eiblaasjes verstoord, waardoor er in de eierstokken kleine met vocht gevulde blaasjes ontstaan: follikels. Bij PCOS kan er gedurende langere tijd geen eisprong plaatsvinden, waardoor je een verminderde vruchtbaarheid hebt en niet menstrueert. Daarnaast kunnen overbeharingacné en overgewicht ook symptomen zijn van PCOS. 

 

Hoe PCOS ontstaat is niet bekend. Waarschijnlijk is er niet maar één oorzaak en zijn er meerdere hormonen betrokken bij PCOS. Vaak is er een verhoogde waarde van de hormonen LH, testosteron en insuline bij PCOS en een verlaagde waarde van het hormoon FSH. Een deel van de oorzaak van PCOS is erfelijk, in sommige families komt het vaker voor dan in andere. Daarnaast speelt ook overgewicht een rol. Mensen die aanleg hebben voor PCOS, krijgen PCOS als er sprake is van overgewicht. 

 

Er is mogelijk sprake van PCOS als je minstens twee van de onderstaande symptomen hebt:

  • geen of onregelmatige menstruatie;
  • teveel mannelijk hormoon in je lichaam;
  • veel kleine eiblaasjes (follikels) in de eierstokken (wordt met een echo vastgesteld).
 

De belangrijkste korte termijn gevolgen van PCOS zijn overbeharing, acné en verminderde vruchtbaarheid. Op de lange termijn kan PCOS voor de volgende gezondheidsproblemen zorgen: suikerziekte (diabetes mellitus type II)hart- en vaatziektenhoge bloeddruk en baarmoederslijmvlieskanker. Meestal treden deze problemen pas na de overgang op. Veel van deze problemen hangen samen met overgewicht en een verminderde gevoeligheid voor insuline. Als deze problemen vroegtijdig vastgesteld en behandeld worden, zullen de gevolgen op de lange termijn verminderen. 

 Lees meer over PCOS klik hier en PCOS en voeding klik hier.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb