Bewegen

 

Meer bewegen is essentieel voor een gezonde levensstijl – stilzitten is immers het nieuwe roken. Zelf ben ik geen fan van de sportschool, vooral vanwege de verplichting die erbij komt kijken. Maar natuurlijk bewegen hoort bij een natuurlijke leefstijl. Denk aan wandelen, de trap nemen in plaats van de lift, fietsen, huishoudelijke klusjes (zoals stofzuigen zonder een robotstofzuiger) of zelfs thuis krachttraining doen. Het kan allemaal!

Bekijk de video om te ontdekken hoe je op een natuurlijke manier kunt bewegen.

Bewegen is een must. Het is goed voor je spieren, botten, stofwisseling en immuunsysteem. Toch zijn we vaak liever lui dan actief, mede door alle moderne gemakken zoals robotstofzuigers, robotgrasmaaiers, liften en afstandsbedieningen voor van alles en nog wat. Natuurlijk is gemak fijn, maar ons lichaam heeft beweging nodig om goed te functioneren. Overdrijf het echter niet – balans is belangrijk. De uitdrukking "hardlopers zijn doodlopers" bestaat niet voor niets. Ons lichaam is niet gemaakt om langdurig intensief te trainen. Leer daarom je grenzen kennen.

Wanneer je te intensief traint, activeer je het stresshormoon cortisol. Als dit te vaak gebeurt, kan dit negatieve effecten hebben op je gezondheid. Dit is waarom topsport vaak niet als gezond wordt beschouwd.

Veel mensen bewegen te weinig en pakken het soms verkeerd aan. Bijvoorbeeld door eerst te eten en dan te bewegen. Dit zorgt ervoor dat je op glucose beweegt in plaats van vet te verbranden. De oplossing? Beweeg op een lege maag, zoals onze voorouders: eerst jagen, dan eten en vervolgens ontspannen!

Heb je geen zin om te bewegen? Dit kan komen door een onnatuurlijke leefstijl die je vitaliteit ondermijnt. Betere voeding kan je energie en motivatie voor beweging terugbrengen. Wist je dat de fluweelboon je hierbij kan ondersteunen?

Veel moderne diëten en trainingsmethodes brengen je hormonen uit balans. Door een gebrek aan kennis denken we vaak dat we goed bezig zijn, maar ons lichaam denkt daar anders over. Wil je meer weten over wat er met je hormonen gebeurt? Klik hier.

Gelukkig groeit het bewustzijn hierover. Ook sportscholen en opleidingen passen hun aanpak aan. Veel wat vroeger als goed werd beschouwd, blijkt inmiddels achterhaald. Zo is HIIT (High-Intensity Interval Training) net zo effectief als urenlang trainen in de sportschool.

Kortom, natuurlijk bewegen is essentieel. Het houdt je spieren soepel, is goed voor je geest en bevrijdt je van stress. Onthoud: "less is more".

Wist je dat je genetische kenmerken, zoals snelle of langzame spiervezels, invloed hebben op hoe je beweegt of traint? Wat dit betekent voor jouw sportprestaties? Ontdek het hier.

 

 

Kent u de uitdrukking “hardlopers zijn doodlopers”?

Hebben we ons ooit afgevraagd of we eigenlijk wel bewegen zoals ons lichaam bedoeld is? Misschien denkt u nu: “O jee, daar gaan we weer.” Maar de waarheid is dat ons oerlichaam simpelweg niet gebouwd is voor al dat hardlopen. Door de afstand die we hebben gecreëerd van onze natuurlijke oorsprong, zijn we vergeten wat ‘normaal’ is. Hierdoor accepteren we nu als normaal wat eigenlijk abnormaal is en zien we de natuurlijke oerkracht als iets uitzonderlijks. Volgt u mij nog?

Voeding en levensstijl spelen een cruciale rol in het vinden van balans (of juist disbalans) in ons hormonale systeem. Maar wist u dat ook de manier waarop we trainen – of het nu gaat om sporten of fysieke inspanning – hier invloed op heeft?

Het gekke is dat de trainingen die we wekelijks doen (waarbij we onszelf vaak volledig uitputten) onbewust de productie van vetopslaghormonen kunnen stimuleren. Dit kan er zelfs voor zorgen dat we juist aankomen in gewicht! Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen het lichaam van een marathonsporter en een 100-meter sprinter. De sprinter is gespierd, atletisch en heeft een laag vetpercentage, terwijl de marathonloper vaak mager oogt, maar paradoxaal genoeg een relatief hoog vetpercentage heeft.

Hoe kan dit?
Het antwoord ligt in onze hormonen. Deze bepalen niet alleen hoeveel vet we opslaan, maar ook waar het wordt opgeslagen. Het type training dat u doet, bepaalt welke hormonen uw lichaam aanmaakt. Bij langdurige cardiotraining – zoals hardlopen, fietsen, aerobics, spinning, de crosstrainer, zwemmen of zumba – produceert uw lichaam voornamelijk het stresshormoon cortisol.

En hier ligt een van de grootste misverstanden in de fitnesswereld. Om het simpel te stellen: cardiotraining (duurtraining) kan ervoor zorgen dat u juist dikker wordt.

Waarom? In de oertijd, wanneer we oog in oog stonden met een leeuw, had ons lichaam twee opties: vechten (fight) of vluchten (flight). Cortisol speelde hierbij een essentiële rol, omdat het energie reserveerde voor een volgende bedreiging. Aangezien hardlopen in essentie vluchten is, blijft ons lichaam vet opslaan na een cardiotraining, precies zoals het in de oertijd functioneel was.

Maar hoe zit het dan met marathonlopers? Zij zijn toch slank?
Wat is het echte verschil tussen een marathonloper en een sprinter? Wilt u het antwoord weten? Klik dan hier.

Welke sport is het beste voor uw lichaam, geest én hormonen?
Ontdek het door hier te klikken.

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb