Door een incorrect onderzoek uitgevoerd door de Amerikaanse onderzoeker Ancel Keys in de jaren zestig, is de mythe ontstaan dat verzadigd vet verantwoordelijk is voor hart- en vaatziekten. Sindsdien hebben voedingsgewoonten zich ontwikkeld onder invloed van de suikerindustrie, waarbij vetten werden gereduceerd en koolhydraten meer nadruk kregen in het dieet. Dit heeft geresulteerd in een toename van obesitas, ontstekingsziekten, auto-immuunziekten, depressie en zelfs kanker. Ondanks wetenschappelijke vooruitgang blijft de overtuiging dat ‘vetten gevaarlijk zijn’ wijdverbreid, zoals wordt gepromoot door instellingen als de Hartstichting, Unilever en andere partijen.
Wat is de waarheid over vetten? Klik hier voor meer informatie.
Heeft u een te hoog cholesterolgehalte? U kunt baat hebben bij het herintroduceren van gezonde vetten in uw dieet, naast het consumeren van 300-500 gram groenten per dag. Dit kan uw cholesterolgehalte al met een punt verlagen. Cholesterol kan namelijk via natuurlijke processen in het lichaam worden uitgescheiden. Wilt u meer weten over de effecten van statines op het lichaam? Wist u dat dit ook voorkomt in natuurlijke bronnen, zoals rode rijst? Er zijn bovendien tal van wetenschappelijk onderbouwde, natuurlijke manieren om het cholesterol op een gezond niveau te brengen. Een goed beginpunt is het aanpassen van uw voedingspatroon.
Wanneer vet uit het dieet wordt geschrapt, wordt dit vaak vervangen door een verhoogde inname van koolhydraten. Tijdens de spijsvertering worden deze koolhydraten afgebroken tot glucose, een essentiële energiebron voor het lichaam. Echter, de huidige consumptieniveaus overstijgen vaak wat het lichaam daadwerkelijk nodig heeft, met alle negatieve gevolgen van dien.
Onze hersenen bestaan voor ongeveer 60% uit vet. Het consumeren van de juiste essentiële vetten draagt bij aan het verminderen van de risico’s op kanker, hart- en vaatziekten, allergieën, Alzheimer, reuma, eczeem, depressie en andere aandoeningen.
Het woord vet zou wellicht beter vervangen kunnen worden door ‘levensverlengende oliën’, gezien de belangrijke rol die ze spelen in onze gezondheid. Onverzadigde vetten, zoals omega 3, 6 en 9 vetzuren, hebben vele voordelen. Ze ondersteunen onder meer de huid en haren, helpen bij gewichtsverlies, versterken het immuunsysteem, voorkomen ontstekingen, bevorderen de opname van vitamines A, D, E en K, en verlagen tevens het cholesterolgehalte door schadelijke vetten af te breken.
Belangrijke informatie: De balans tussen omega 6 en omega 3 vetzuren is cruciaal. Zoals Richard de Leth uitlegt, kan een overmaat aan omega 6 (zoals in zonnebloemolie) leiden tot ontstekingen, terwijl omega 3 vetzuren deze ‘brandjes’ blussen. Helaas worden deze verhoudingen vaak verstoord door onjuiste informatie, zoals die van onze voedingsrichtlijnen. Meer informatie vindt u hier. Voor een gratis e-book over omega 3 klikt u hier.
Wilt u weten of uw vetzuurbalans in orde is? Klik hier om dit te testen.
Essentiële vetzuren, die het lichaam niet zelf kan aanmaken en dus uit voeding moeten komen, hebben veel meer functies dan enkel het stillen van honger. Ze spelen een belangrijke rol in verjongingsprocessen en dragen bij aan een gezond en strak uiterlijk. Ze zijn daarom een waardevol hulpmiddel in de strijd tegen overgewicht en huidveroudering.
Verzadigde vetten, waar vaak negatieve associaties aan verbonden zijn, hebben geen dubbele bindingen en kunnen bij verhitting niet omgezet worden in schadelijke transvetten. Dit maakt ze, mits met mate geconsumeerd, ook waardevol voor het lichaam.
Dit alles toont aan dat een voedingspatroon dat dichter bij de natuur blijft, uiteindelijk het beste is voor onze gezondheid. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Eskimo’s, die in extreme omstandigheden leven en een dieet volgen dat rijk is aan vette vis. Bij hen is een aandoening zoals een ‘hartaanval’ zelfs niet in hun taal terug te vinden.
Bronnen: Amber Albarda, Richard de Leth, Jesse van de Velde.
De opvatting dat vet schadelijk is, stamt uit de jaren zestig. Deze overtuiging, met name gericht op verzadigde vetten, is gebaseerd op de bevindingen van de omstreden wetenschapper Ancel Keys. Zijn conclusies hebben een blijvende en verstrekkende invloed gehad.
Onlangs betrad ik een AH to go. Bij de koelingen vroeg een man, in het Engels, waar hij halfvolle melk kon vinden. Uit nieuwsgierigheid vroeg ik hem naar de reden achter zijn voorkeur voor halfvolle melk. Zijn antwoord was voorspelbaar: "Het bevat minder vet."
Ik legde hem uit dat het juist de gezonde vetten zijn die in melk zitten, niet de schadelijke vetten.
Ik ben mij ervan bewust dat dergelijke interacties zelden effectief zijn. De meeste mensen zijn niet vatbaar voor directe uitleg, en zo ook deze man; hij keek mij enigszins verward aan en vervolgde zijn zoektocht.
Het blijft opmerkelijk hoe groot de invloed van de conclusies van Keys is geweest. Onze supermarkten staan vol met vetarme producten, die in veel gevallen meer suiker bevatten als vervanging voor vet. Dit heeft ongetwijfeld bijgedragen aan een verschuiving in de voedingsgewoonten van onze maatschappij.
Vanaf het moment dat mensen vetten begonnen te vermijden, namen obesitas en diabetes wereldwijd aanzienlijk toe. Naar mijn mening is deze verschuiving in voedingsadvies een van de belangrijkste oorzaken van deze epidemieën.
Conclusie: vet is niet inherent slecht!
Het is echter belangrijk om te benadrukken dat een overmatige consumptie van omega-6-vetzuren, voornamelijk afkomstig uit bewerkt en gefrituurd voedsel, wel schadelijk kan zijn.
Gezonde vetten daarentegen zijn van groot belang voor een gebalanceerd dieet. Voorbeelden van dergelijke vetten zijn te vinden in voedingsmiddelen zoals vis, avocado, kokosolie, roomboter en noten. Dit zijn producten die ik persoonlijk altijd in mijn dieet zal blijven opnemen.
Bron Oscar Helm
Welke olie is geschikt en gezond voor bakken?
Welke oliën u beter niet kunt gebruiken (dit wordt helaas soms aanbevolen in kookprogramma's, wat zorgwekkend is).
Oliën en vetten verschillen in hun chemische eigenschappen, voornamelijk door het aantal dubbele bindingen in hun moleculaire structuur. Hoe meer dubbele bindingen aanwezig zijn, hoe gevoeliger het vet is voor oxidatie. Daarnaast speelt de plaats van de dubbele binding een belangrijke rol. Bij omega-3 vetzuren bevindt de dubbele binding zich op het derde koolstofatoom, terwijl deze bij omega-6 vetzuren op het zesde koolstofatoom ligt. Door de positie van deze bindingen, met name aan het begin van de keten, zijn omega-3 vetzuren extra gevoelig voor oxidatie.
Oliën die rijk zijn aan omega-3 vetzuren, zoals lijnzaadolie, hennepzaadolie, walnootolie, tarwekiemolie en koolzaadolie, zijn ongeschikt voor verhitting en dienen uitsluitend voor koude toepassingen te worden gebruikt. Evenzo geldt dit voor oliën rijk aan omega-6 vetzuren, zoals sojaolie, zonnebloemolie en pindaolie, die eveneens meerdere dubbele bindingen bevatten en daardoor minder geschikt zijn voor gebruik bij hoge temperaturen.
Wilt u weten welke olie of vetten het meest geschikt zijn om in te bakken? Lees er meer over hier.
Meer informatie over de beste olie om mee te frituren vindt u hier.
Oliën en vetten die u beter kunt vermijden voor frituren
Het is van groot belang om bepaalde bewerkte plantaardige oliën te vermijden, niet alleen bij frituren, maar bij elk gebruik. Deze oliën worden gewonnen uit zaden en ondergaan intensieve chemische bewerkingsprocessen. Ze bevatten hoge concentraties meervoudig onverzadigde vetzuren met een ongunstige omega-6 tot omega-3-verhouding en kunnen tot 4% schadelijke transvetten bevatten (13). Het gebruik van deze oliën wordt sterk afgeraden.
De volgende oliën vallen hieronder:
- Sojaolie
- Maïsolie
- Raapzaadolie
- Katoenzaadolie
- Saffloerolie
- Rijstolie
- Druivenpitolie
- Zonnebloemolie
- Sesamolie
Het gebruik van deze oliën bij hoge temperaturen, zoals frituren, kan leiden tot de vorming van geoxideerde vetzuren en andere schadelijke verbindingen (14). Het is raadzaam om deze oliën volledig te vermijden.
Meer informatie over kokosolie vindt u hier. Daarnaast kunt u 10 bewezen gezondheidsvoordelen van kokosolie lezen hier.
Is olijfolie een gezonde en smakelijke keuze? Lees meer hier.
11 redenen om het gebruik van plantaardige oliën te minimaliseren leest u hier.
#vet #wetenschap, #angst, #verzadigd, #keys, #kokosolie
Maak jouw eigen website met JouwWeb