Door een foutief onderzoek van de Amerikaanse onderzoeker Ancel Keys in de jaren zestig van de vorige eeuw, bestaat de mythe dat verzadigd vet aan de basis staat van hart- en vaatziekten. Sindsdien zijn we door de suikerlobby minder vetten en meer koolhydraten gaan eten. En zijn we alleen nog maar dikker geworden. We hebben meer ontstekingsziekten, obesitas, depressiviteit, auto-immuunziekten en kanker. Dit zit nog steeds zo vast in ons systeem dat je hierdoor overal en onterecht nog steeds leert dat, "vetten gevaarlijk zijn", van De Hartstichting (eet Becel Pro Activ), Unilever tot de diëtetiek leugen.

 

Kortom hoe zit het nu met de vetten? Klik hier.

Te hoog cholesterol? Durf weer gezonde vetten te eten en eet 300- 500 gram groente per dag dat haal je cholesterol al met 1 punt naar beneden, je poept deze dan uit. Wat doet het middel statine met je lichaam? Statine zit ook bijv. in rode rijst. Er zijn genoeg natuurlijke cholesterol verlagers, maar start eerst bij je eetpatroon aan te passen, daar win je al een hoop mee.

Als men echter géén vet meer eet, ga je vanzelf meer koolhydraten eten. Deze worden in het lichaam bij de spijsvertering afgebroken tot de bouwstenen, glucose. Alle lichaamscellen hebben glucose nodig voor de energievoorziening. Echter de hoeveelheden die wij binnen krijgen overschrijden deze behoefte ruimschoots. Ook hier, half vol betekend, snel weer honger, de baland is weg.

Onze hersenen bestaan voor bijna 60% uit vet en door het consumeren van de juiste essentiële vetten reduceer je het risico op kanker, hart-en vaatziekten, allergieën, alzheimer, reuma, eczeem, depressie en nog veel meer.

Het woord vet zou eigenlijk vervangen moeten worden door ‘levensverlengende oliën’.  De onverzadigde vetten zijn ook goed voor ons, maar met mate. Onverzadigde vetten ( omega 3, 6, 9 en vetzuren) zijn gezonde vetten die onze huid en haren voeden, ons helpen gewicht te verliezen, ons immuunsysteem versterken, ontstekingen helpen voorkomen, de vitamine A, D, E en K absorberen en ons cholesterol verlagen, door slechte vetten- de vetten waarvan je aderen dichtslibben af te breken. 

Belangrijk om te weten er is een verhouding tussen omega 6 en 3. Richard de Leth legt dat mooi uit. Hij ziet de omega 6 als brandhaarden, die brandhaarden moeten geblust worden door omega 3 de brandweermannetjes. Bij teveel aan omega 6 (bijv zonnebloemolie) en te weinig aan omega 3, kan er dus allerlei brandje ontstaan in je lichaam (ontstekingen). Ons voedingscentrum zet dus de piramide op de kop want lang is ons verteld en nog, dat plantaardige oliën de omega 6 dus, goed voor bijv. ons hart en vaten zijn. Zij hebben die verhoudingen met omega 3 omgedraaid, foutje bedankt! Meer weten klik hier. Omega 3 E book klik hier

Hoe weet je of jouw vetzuur balans goed zit? Klik hier

Het zijn de zogeheten fictionele vetten die het lichaam hard nodig heeft, omdat het ze niet zelf kan aanmaken en ze dus uit onze voeding moet komen. En essentiële vetzuren doen veel meer dan alleen maar je honger stillen! Ze zijn net als gezonde voeding – wondermiddelen op het gebied van verjonging. Gezonde vetten laten je mooier, strakker en gezonde uitzien. Ze  zijn dus een geweldig wapen in de strijd tegen overgewicht en rimpels.

Verzadigde vetten, waar we zo bang voor zijn gemaakt, hebben géén dubbele binding en kunnen bij verhitting niet in een transvet veranderen, daarom ook goed voor ons lichaam, maar niet te veel.

 

Zo ziet u maar hoe minder wij ons met moeder natuur bemoeien, hoe beter het uiteindelijk voor ons is. Vraag maar aan de Eskimo’s. zij wonen in de (nu nog) grootste diepvries ter wereld, consumeren ongeveer anderhalve kilo vette vis per dag en hebben niet eens een bestaand woord in hun taal ‘hartaanval’ die kwaal komt daar gewoon niet voor.

Bronnen: Amber Albarda, Richard de Leth, Jesse van de Velde.

Dat vet slecht is stamt uit de jaren 60. De conclusie dat voornamelijk verzadigd vet is, komt van een nogal frauduleuze wetenschapper genaamd Ancel Keys.

 

Ik liep in de AH to go binnen. Een man stond bij de koelingen en vroeg mij in het Engels: waar kan ik de halfvolle melk vinden? Ik was benieuwd naar waarom hij per se de halfvolle melk wilde. Dus ik vroeg "waarom per se halfvolle melk?" Het antwoord was voorspelbaar en luide "daar zit minder vet in".

Ik zei: "Dat zijn de gezonde vetten, niet de slechte."

 

Ik weet overigens dat deze strategie verre van effectief is. De meeste mensen luisteren niet naar je. In dit geval keek de man mij ook verward aan en ging verder met zijn zoektocht.

 

Het is bizar wat voor impact zijn conclusies hebben gemaakt op onze maatschappij, want letterlijk de halve supermarkt staat vol met 'vetarme' producten, die je net zo goed kan vertalen als 'vet vervangen met suiker' producten kan noemen.

 

Vanaf dat men vetten ging vermijden schoten de obesitas- en diabetesepidemieën verder de lucht in. Naar mijn idee is deze verandering daarvan de grootste reden.

Conclusie: VET IS NIET SLECHT!

 

Alleen een te grote hoeveelheid aan omega 6 vetzuren is ongezond, denk dan met name aan bewerkt en gefrituurd voedsel.

 

Gezonde vetten zijn met name vis, avocado, kokosolie, roomboter en noten.

Dat zijn dus ook precies de vetrijke producten die ik NOOIT zal uitsluiten

 

Bron Oscar Helm

Welke olie is nu gezond om in te bakken! Waar je absoluut niet in moet bakken (dit zie ik wel eens gebeuren in kook programma's, ai.......) 

Hoe meer dubbele bindingen, hoe gevoeliger de vetten zijn voor oxidatie. Ook de plaats van de dubbele binding in het molecuul speelt een rol. Bij omega 3 is dit op het derde koolstofatoom (en ja, bij omega 6 is dat dus op het zesde koolstofatoom). Omdat deze dubbele binding aan het begin van de keten zit, is het nog gevoeliger voor oxidatie. Wanneer oliën rijk zijn aan omega 3 mogen deze absoluut niet verhit worden. Denk hierbij aan lijnzaadolie, hennepzaadolie, walnootolie, tarwekiemolie en koolzaadolie. Oliën die rijk zijn aan omega 6 zoals sojaolie, zonnebloemolie en pindaolie bestaan ook uit meerdere dubbele bindingen en daarom kun je hier ook beter niet in bakken.

Welke vet of olie is het gezonds om in te bakken, lees hier verder.

In welke olie kan je het best frituren? Klik hier

Vetten en oliën die je niet voor frituren moet gebruiken

Er zijn verschillende vetten en oliën die je echt niet moet gebruiken. Dat betreft bewerkte plantaardige oliën. Deze oliën worden uit zaden geperst en moeten door een zeer sterk bewerkingsproces gaan. Er zitten veel meervoudig onverzadigde vetzuren in, met een hele slechte omega 6 tot omega 3- verhouding en tot 4% van de vetzuren die erin voorkomen zijn giftige transvetten (13). Je moet ze niet alleen vermijden als frituurvet, maar ervoor zorgen dat je ze helemaal niet gebruikt.

Het betreft onder andere:

  • sojaolie
  • maïsolie
  • raapzaadolie
  • katoenzaadolie
  • saffloerolie
  • rijstolie
  • druivenpitolie
  • zonnebloemolie
  • sesamolie

Als je deze oliën gebruikt om in te frituren zul je zeer waarschijnlijk grote hoeveelheden geoxideerde vetzuren en schadelijke verbindingen krijgen (14). Vermijd ze als de pest.

Nog even over het gevreesde kokosolie klik hier10 bewezen gezondheidsvoordelen van kokosolie klik hier

Olijf olie gezond en lekker? Klik hier

Hier volgen 11 redenen om plantaardige olie te mijden als de pest Klik hier

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb