Ieder orgaan en hormoon heeft zowel een dag en een nachtritme als een ritme tussen de seizoenen. In het verre oosten bestaat deze wijsheid al heel lang. Op voedingsgebied was er vroeger ook een belangrijk ritme. In de zomer was er overvloed en in de winter schaarste. In de zomer legde we een laagje vet aan, wat als isolatie en brandstof voor de winter diende. Ons opgebouwde vetlaagje van de zomer werd als reserve gebruikt en verdween hierdoor. Tegenwoordig blijven we allemaal in de zomerstand staan. Het is raadzaam om de groente van het seizoen te eten, klik op groente kalender.

 

 Richard de Leth zet ons aan het denken met deze anekdote;

"Waarom voeden we onze dieren beter dan onze kinderen? Waar zijn we de wijsheid over natuurlijke voeding kwijtgeraakt?" Nadenkertje vind u niet? 

In deze moderne tijd is dat ritme flink ontregeld. Het gehele jaar door is er voedsel te krijgen, zelfs zomer voedsel die we in de winter niet groeien, denk maar aan de aardbei. Kortom ons lichaam wacht op de winter die nooit komt. Anders gezegd, we komen nimmer van onze vetlaag af, deze wordt alsmaar groter, gevolg we krijgen overgewicht-obesitas.  Zo is het ritmer van kindere ook ontregelt. Waar on vroegere tijden, rust, regelmaat en reinheid hoorde, is dit nu vervangen door race tegen de klok (beiden ouders werken tegenwoordig), onrust en ongezonde voeding.

Hierdoor verkorten we onze leververwachting, uit de New Engeland journal of medicine komt naar voren dat, in Amerika kinderen die worden geboren mogelijk al minder oud dan hun ouders worden, er is dus al een afname in de leversverwachting. Doetinchem Cohort study 2013 European Journal of Preventive Cardiology, geeft ook aan dat de jongere generatie steeds zwakker wordt. Daarom is het belangrijk dat de mensheid zich weer bewust gaat worden van onze oerwortels en ritme. Ook de reguliere geneeskunde zou hier meer gebruik van moeten maken.

Het boek "OERsterk "van drs. Richard de Leth gaat o.a hierover uitgebreid op in. In zijn Oerboekje "Oersterk in een notendop" vond ik dit zeer sterk:

Hij begint met "dierentuin versus speeltuin", kort omschreven laat hij ons lezen, dat in de dierentuin dieren iedere dag gevoed worden door hun verzorgers, ze krijgen fruit, groente, vlees, vis en water. Er staat ook een bord voor de bezoekers, niet voederen en als iemand dan toch bijv. een snoepgoed gooit, merken we dat op, onbegrijpelijk vinden we dat. Maar ondertussen eet uw kind misschien wel uit een zakje chips............. tja.

Maar in de speeltuin gebeurt het omgekeerde, kinderen spelen en krijgen vulling uit bijv. de kantine, pakje frisdrank, chips, chocolade. Kinderen die water drinken of groente en fruit eten in de speeltuin zijn schaars, sterke nog, het is ons vreemd. We gaan liever met ze naar de MacDonalds waar men ze friet laat eten met een chemisch goedje. Vind u dat niet vreemd, dat u, uw kind hiermee verwend? Waar zijn wij de wijsheid over natuurlijke voeding kwijtgeraakt!

Maak jouw eigen website met JouwWeb