de Overstap
De overstap naar fastfood, snoep, ‘lege’ voedingsproducten is zo gedaan. Maar de overstap naar de zo natuurlijk mogelijke leefwijze, daar is een mindset voor nodig. Als je weet wat je nu al weet over het belang van goede voeding, is alleen nog de motivatie nodig om de overstap te maken.
Kort samengevat, als je organen niet hun taak kunnen doen waar ze voor dienen, functioneren ze niet meer optimaal. Het gevolg kan zijn:
- Als je lichaam een tekort heeft op het minerale vlak; vooral zink en magnesium en ook bepaalde aminozuren. Wat weer voor eetbuien kan zorgen, met name een tekort aan aminozuren.
- Als je lichaam essentiële voedingsstoffen mist, (juist door een verkeerd voedingspatroon) zullen je hersenen je ook een seintje geven dat je moet blijven eten. Het hoeft dus niet altijd een kwestie van doorzetten of geen wilskracht hebben te zijn.
Soms kan een klein gemis, een hoop teweeg brengen. Als je 80% van de tijd eet zoals de natuur het voor ons bedoeld heeft, kun je gedurende de overige 20% prima genieten van een mierenzoet dessert, een feestelijke taart of die druiperig pizza. Maar vergeet dan niet terug te schakelen!
De enige manier om permanente basis succes te boeken is door je lichaam te geven wat het nodig heeft en niet te geven waar het van in de war raakt. Dit betekend eten zoals onze voorouders aten; bonen, zaden, noten, eieren, groeten, fruit, water en zo nu en dan vlees. Ook vis, maar is vis eten in de 21ste eeuw nog wel verantwoord? Vis is er namelijk erger aan toe dan vlees, dan hebben we het hier wel over de 2-3 sterren vlees, liefst 3.
Je lichaam begint te ontgiften en gaat zijn afval stoffen verliezen, zoals het behoort te doen met de juiste voeding. Met als resultaat, slank, opgewekte, meer energie, zin in het leven. Je voelt je dynamische, helder, je hebt minder slaap nodig, je huid klaart op, je bent vitaler.
Maak hierbij veel gebruik van kruiden en specerijen. Eet vooral gevogelte en let op van vrije uitloop buiten. Buiten betekend leefbaarheid voor de dieren. Dit geeft weer vlees wat voedzamer is en vrij van antibiotica.
Ga bewegen op een natuurlijke en verantwoorde manier. Zodat je groei hormoon ook weer actief wordt, die er voor zorgt dat je in rust (s'nachts) vet verliest. Houd altijd die 20 % sjoemelen aan, maar doe dit pas nadat jij je streef gewicht hebt behaald. Je zal zien bij goed natuurlijk eten, je trek in fastfood, snoep, drop etc. veel minder wordt tot bijna niet.
Als je een vast eet patroon aanhoudt, gaat je lichaam zich daar op in stellen, je stofwisseling komt tot rust. Dus geen hongergevoel tussen de maaltijden waardoor je juist ging snaaien. Maar mocht je toch zo nu en dan bijv. om de 2 uur honger krijgen, of na een poos niet en dan weer wel. Kijk eerst hoe je hebt gegeten, zat er van alles genoeg in? Waren je maaltijden gewoon goed, trek dan aan de bel bij een deskundiger, wellicht hebben je hormonen nog een zetje nodig.
Moeder natuur is geweldig. Via een ingenieus doordacht systeem heeft ze uitgedokterd hoe ze ons mensen in de best mogelijke conditie kan houden. Houd jij je aan het doordacht systeem van moedernatuur, zal je minder geplaagd worden door hinderlijke snackaanvallen en (chronische) ziektes.
De keerzijde van de medaille is, dat als we iets eten dat in een fabriek in plaats van in de natuur is gemaakt, ons lichaam het niet herkend als voedsel. Het raakt in de war en gaat haperen.
Klachten of ziekte zijn het gevolg van een te lang verstoord evenwicht. Natuurlijke stoffen die volgens de wijsheid van het lichaam het zelfherstellend vermogen stimuleren, kunnen op de langer termijn tot een oplossing en dus tot genezing leiden. Ze herstellen de balans in ons lichaam. De huidige ziektecijfers liegen er niet om, in 2018 9,9 miljoen chronische zieken. Dit laat zien dat we compleet onnatuurlijk en uit balans leven. Mede ook door de moderne vooruitgang en we steeds verder van ons oorspronkelijke ' OER zijn', zijn afgedwaald. We ons afhankelijk hebben gemaakt van technologie en te veel van andere landen. In tijden als van covid hebben we dit aan de lijve ondervonden. We zijn ook niet meer zo zelfvoorzienend, als onze voorouder de homo sapiens. Als we dit niet gaan bijstellen, sterft ook de laatste menselijk ras wellicht uit.
Lightproducten, fastfood, chips, suiker, witbrood etc., zijn allemaal dood voedsel, tijdens het bewerkingsproces volledig gestript van hun eigen natuurlijke voedselwaarde. Deze producten zijn zo onnatuurlijk dat je lichaam/organen ze als giftstoffen classificeert en druk in de weer gaat om ze te elimineren. Hierdoor houd het geen tijd meer over om te doen waar het menselijk lichaam oorspronkelijk voor gemaakt is; energie produceren, je beschermen tegen bacteriën en (corona) virussen, vet afbreken, cellen voedden en oude cellen vernieuwen.
De bouwsteen van een beter lijf wordt door moeder natuur geleverd. Hoe meer het afwijkt van de natuur, van natuurlijke en verse producten zoals groente, fruit, noten en zaden, hoe meer het lichaam moeite heeft alles te verteren, af te breken en uit te scheiden, hoe meer lichamelijke klachten, zoals laaggradige ontstekingen.
Zodra je je dit realiseert en je raakt ook nog eens gemotiveerd, is het veel gemakkelijker om het evenwicht te bewaren. Voedsel bestaat, of behoort te bestaan, uit verschillende voedingsstoffen. Deze worden geleverd in de vorm van vitamine, minerale, enzymen, aminozuren, water, koolhydraten en vetten. Ze worden onderverdeeld in 4 verschillende voedselgroepen die samen zorgen voor de kern van een gezonde voeding.
Stress we hebben er allemaal wel eens last van. Zeker in deze stressvolle maatschappij, waar we al gauw last hebben van chronische stress, met als gevolg bijnieruitputting, hormonale disbalans, gewichtstoename etc.
Alleen gezond eten is in deze moderne tijd niet genoeg om ziektes buiten de deur te houden. Gezond eten draagt zeker bij om ziektes buiten de deur te houden. Maar stress, fijnstoffen, digitaalverkeer, realtiessfeer thuis, familie op je werk, kunnen er ook voor zorgen dat je ziek wordt. Het is geen voeding voor je cellen, als je dan ook nog eens je lichaam vult met eten ipv voed, vergroot je helemaal de kans op ziek worden.
Er zijn echter verschillende soorten stress. Het gaat om de balans tussen controle en uitdaging. Iedere cel heeft een bepaalde mate van (oxidatieve) stress nodig om te kunnen functioneren. Stress kan je onderverdelen in eustress en distress. Wat houd dat in klik hier
In deze 21ste eeuw, is er een stresssyndroom bij, bijnieruitputting. Bijnieruitputting geeft aan dat het stress systeem overbelast is. Dit kan o.a. een burn-out veroorzaken. De bijnier is een orgaan dat ook hormonen maakt, namelijk adrenaline en noradrenaline.
Ook hier kan overgewicht een part spelen, daarom is het van belang om ook de juiste voeding hier voor aan te pakken, de koe dus bij de horen pakken en niet alleen de kwaal wegnemen, zoals een burn-out, of alleen maar een dieet volgen. Meer weten klik hier
Ralph Moorman verteld zijn verhaal over de eerste keer dat hij in aanraking kwam met het belang van hormonen. Het belang van voeding ervan. Bekijk ook zijn interview video waarin Albert Sonnevelt vragen op Ralph af vuurt die de coachplek leden hadden.
Om je te helpen om voedzame produkten in de supermarkt te vinden, want die zijn er, heeft Ralph het poxket boekje de "boodschappencoach" geschreven. Goede tip om een gezonde maar ook lekkere start te kunnen maken.
Maak jouw eigen website met JouwWeb