Laaggradige ontsteking

Door Richard de Leth op 18 oktober 2017

Laaggradige ontsteking veroorzaakt 95% van alle ziekten.

Laaggradige ontsteking wordt in het Engels ‘low grade inflammation’ genoemd. Het is een milde ontsteking die nauwelijks in het bloed aantoonbaar is. Bij een laaggradige ontsteking is het immuunsysteem continu een beetje geactiveerd. Het is een strategie van het lichaam om ervoor te zorgen dat ziekteverwekkers zich slecht kunnen vermenigvuldigen.  

Normaal gesproken wordt het lichaam tegen schadelijke stoffen en ziekteverwekkers beschermd door middel van de lichaamsbarrières. Voorbeelden hiervan zijn de huid en de darmwand. Ze zorgen ervoor dat alle rotzooi waarmee je in aanraking komt wordt buitengehouden. Maar een Westerse leefstijl met chronische stress, gifstoffen en ongezonde voeding zorgt ervoor dat deze lichaamsbarrières verhoogd doorlaatbaar worden. Ze raken als het ware lek en zijn daardoor niet meer in staat om alle schadelijke stoffen en ziekteverwekkers tegen te houden. Het gevolg is dat er van alles de bloedbaan in kan lekken. Dus ook schadelijke stoffen. Lees hier meer over klik hier

 

 

 

Je darmen is een belangrijk orgaan, maar wat gebeurd er als het gaat lekken (leaky gut)? Of bij PDS, spastische darm. Bij een leaky gut is het slijmvlies aan de binnenzijde van de darmwand beschadigd.  Hierdoor zijn de slijmvliezen van de darmen beter doorlaatbaar, waardoor verschillende bacteriën en schimmels – die normaal gesproken niet in het bloed worden opgenomen – nu wel de bloedbaan kunnen bereiken. Hierdoor ontstaat er een zware belasting van het immuunsysteem.

 

Dat niet alleen het brengt ook nog eens je hormoonhuishouding van slag. Ralph Moorman legt dit o.a. deels uit in zijn interview. Hippocrates sprak uit, de dood zit in de darm. Kortom je gezondheid huist in de darm. Richard de Leth legt dit mooi uit in zijn video boodschap, "het belang van een goede drol". Kortom hoe ziet jouw poep eruit? Bekijk de korte boodschap van Richard de Leth.

Wat zijn de Symptomen Leaky Gut

De klachten zijn heel divers en voor iedereen natuurlijk verschillend. De klachten die het meest voorkomen, zijn:

  • Opgeblazen buik;
  • Darmkrampen;
  • Depressief door hormonale dis balans 
  • Hoofdpijn en migraine;
  • Huiduitslag;
  • Gewichtstoename;
  • Verhoogde vatbaarheid voor infecties;
  • Astma;
  • Spier- en gewrichtspijn;
  • Onverklaarbare spijsverteringsstoornissen.

Wat zijn de gevolgen van een Leaky Gut?

Een leaky gut wordt vaak in verband gebracht met verschillende voedselallergieën en intoleranties. Ook zijn er steeds meer onderzoeken beschikbaar waarin een leaky gut in verband wordt gebracht met Chronisch Vermoeidheid Syndroom (CVS), Fibromyalgie, Prikkelbaardarm syndroom (PDS), auto-immuunziekten, Multiple Sclerose (MS), reumatoïde artritis en kan zelfs tot kanker leiden.

Zo leest je dat een slank lijf, meer betekend dan alleen willen afvallen. Wil jij weten of jij een lekkende darm hebt? Ondergaat dan een orthomoleculaire darmbehandeling hier volgen enkele specialisten klik hier

Regulier onderschat dit probleem nog steeds, Leaky Gut of Lekkende darm syndroom, wordt niet als zodanig herkend en erkend door de westerse wetenschap. Al worden zijn ook langzaam wakker. Maar dat betekent nog niet, dat het je gezondheid dus niet kan beïnvloeden. Binnen de Chinese geneeswijze is het onder een andere omschrijving wel bekend en worden mensen met een lekkende darm met kruiden en een ander voedingspatroon behandeld. Lees ook DPP-IV te kort in je dunne darm.

Bron: Juglen Zwaan van 8 april 2018. Groenten en fruit houden je huid jong.

Huidklachten kunnen volgens onderzoekers een goede voorspeller zijn voor ontstekingsprocessen in de darmen (9). Een verstoorde darmflora kan leiden tot huidaandoeningen zoals rosacea en acne (101112). Over de mogelijke oorzaken van deze darmklachten heb ik met de Poepdokter (oftewel Nienke Gottenbos) een interview opgenomen, dat je hierboven op YouTube kunt terugzien.

 

1 standpunt,  melk drinken wat zij mee geeft, niet dagelijks maar toch. Melk is helemaal niet goed voor elk als je uitgegroeid bent, dus pas daar mee op. Waarom klik hier